Gå til hovedindhold

Trods usikre økonomiske tider: Danskernes rejselyst fortsætter ufortrødent

6899 SKM · Nyhedsrummet · Spies

Høj inflation, krig i Ukraine og i Mellemøsten samt usikkerhed om vinterens energipriser kan tage pusten fra mange, men ifølge Spies har det ikke sat sine spor i danskernes rejselyst, hvor der dog er kommet mere fokus på budgetvenlige rejser. Cheføkonom i Spar Nord vurderer at udviklingen i dansk økonomi har overrasket positivt, om end de usikre tider ikke er aflyst.

Trods en afmatning i økonomien fortsætter danskerne ufortrødent med at rejse til nær og fjern. Ifølge tal fra Trafikstyrelsen steg de internationale flyvninger fra danske lufthavne med knap 15 procent i 2. kvartal 2023 sammenlignet med samme periode sidste år. Det mærker man også hos Spies, der heller ikke har registreret en nedgang i efterspørgslen på charterrejser det seneste år trods økonomisk sorte skyer i horisonten.

- Vi har oplevet et meget positivt 2023, hvor vi blandt andet har solgt rekordmange rejser i efterårsferien. Dog ser vi en større opdeling i vores kunders budget, hvor nogle vælger de helt dyre rejsemål som Mauritius og Maldiverne, mens der også er kommet en stor efterspørgsel efter budgetvenlige rejsemål som Bulgarien. Flyvetiden dertil er forholdsvis kort, hvilket holder omkostningerne nede, og så er det cirka 20 procent billigere at bo og leve i Bulgarien end rejsemål som Mallorca, siger Sofie Folden Lund, kommunikations- og pressechef i Spies.

Ifølge cheføkonom i Spar Nord, Jens Nyholm, er der flere grunde til, at danskernes rejselyst ikke er blevet påvirket synderligt af de usikre tider, men han ser også mange ubekendte faktorer, der kan påvirke rejseindustrien i fremtiden.

- Sidste vinters store prischok på energipriserne har fortaget sig, og prisstigningerne har nu generelt fundet et mere normalt leje igen. Rejselysten bliver samtidig understøttet af en rekordhøj beskæftigelse og danskernes store opsparinger samt at reallønnen langsomt bliver genoprettet som følge af faldende inflationsrater og løbende lønstigninger. Det afspejler sig også i forbrugertillidsindikatoren, som har ligget stabilt de seneste fem måneder, og selvom den i oktober er i minus 11,8, så er det en klar forbedring siden oktober 2022, hvor forbrugertilliden nåede et historisk lavpunkt på minus 37,0, forklarer Jens Nyholm og fortsætter:

- Den store joker er, hvad der sker med energipriserne i den kommende vinter. Selvom de europæiske gaslagre er bedre rustet end forrige år, kan en kold vinter sætte sig i priserne, og det kan betyde høje udgifter til de danske husholdninger. Vi har også stadig en krig i Europa samt en eskalerende konflikt i Mellemøsten, som kan sende dønninger gennem den internationale økonomi.

Jens Nyholm tilføjer, at der har været en svag stigning i ledigheden gennem hele 2023, og en fortsat stigning samt effekterne af de højere renter kan have betydning for, hvordan de danske forbrugere agerer i det kommende år.

All inclusive og generationsrejser stiger i popularitet
På grund af den store usikkerhed oplever Spies, at danskerne er blevet mere prisbevidste og tryghedssøgende, når de bestiller charterrejser. Ifølge Spies vælger danskerne i større grad end tidligere all inclusive-pakker, som giver en større sikkerhed i feriebudgettet.

- Mange af vores kunder ønsker at bestille all inclusive-rejser, hvor mad og drikke er betalt på forhånd. Vil man gerne sikre sig, at feriebudgettet holder sig inden for et vist beløb, er det en god måde at sikre sig på, og denne tendens udspringer nok af, at danskerne er blevet mere prisbevidste. Vi oplever også at flere af vores kunder tager på såkaldte generationsrejser, hvor man inviterer hele familien med på ferie for at fejre en rund fødselsdag eller sin bryllupsdag. Her giver all inclusive-pakkerne også god mening, hvis man er mange afsted, afslutter Sofie Folden Lund.

Tabel 1: Internationale flyvninger fra alle danske lufthavne opgjort i afrejsende passagerer:

2022K1

2022K2

2022K3

2022K4

2023K1

2023K2

1.738.000

3.529.000

4.050.000

3.167.000

2.844.000

4.057.000

Kilde: Trafikstyrelsen.

Publiceret d.
27. november 2023